Turističke vrednosti

Akcijska Cena noćenja za ceo apartman 3000 RSD

minimum 7 dana

do 6 osoba

Pet-friendly

Akcija važi do 15. juna

Pored jezera, ovaj predeo je pun drugih interesantnih lokacija koje možete posetiti.

Gramada, Vardenik i Čemernik

Ako ste ljubitelj planinarenja, biljnog i životinjskog sveta, svakako treba posetiti, kako planinu Gramada, tako i planinu Vardenik i Čemernik.

Sa planine Gramade lepo se vide oblasti Znepole u susednoj Bugarskoj, veštačko Jarlovsko jezero ali i cela površina Vlasinskog jezera. Vardenik je vrlo uočljiv zbog svog kupastog oblika, podseća na vulkansku kupu. Čemernik je vrh bogat vodama, zahvaljujući bukovim šumama kojima je obrastao. Sve tri planine imaju raznovrstan biljni i životinjski svet. Tokom leta planine Vardenik i Čemernik popularne su među beračima lekovitog bilja, borovnica, malina i jagoda.

Planina Čemernik

Planina i vrh Čemernik

Vrh Čemernik se nalazi na oko 6 km od naših apartmana. Možete stići do njega laganom šetnjom od sat ipo vremena i usput videti celu površinu Vlasinskog jezera i predeo pun lekovitog bilja.

Kulturni spomenici Vlasine

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice, Crkva Svetog Ilije i Arhangela Gavrila i dve osnovne škole su najznačajniji kulturni spomenici na Vlasinskom jezeru.

Manastir Vavedenja Presvete Bogorodice nalazi se na 10 km od jezera u selu Palja, dok se Crkva sv.Arhangela Gavrila nalazi u selu Kolunica. Pored ova dva kulturna spomenika nalaze se izvori, za koje se veruje da su lekoviti. Crkva Svetog Ilije se nalazi u naselju Vlasina Rid, 7 km od glavne plaže. Svake godine se 02. avgusta na Vlasini održava “Sabor Sveti Ilija”, turistička, kulturna i verska manifestacija. Treba posetiti i dve osnovne škole, koje se nalaze na Vlasini Stojkovićevoj, a između zgrada nalazi se mala knjižara. Škole su nosile naziv “Boško Buha”.

Crkva Presvete Bogorodice na Vlasinskom jezeru

"Zona grad"

Treba posetiti i “Zona grad” u kome je snimljen drugi deo kulturnog filma “Zona Zamfirova”, i koji po svom sadržaju liči na Kustiričin Drven grad. Nalazi se na oko 4 km od glavne plaže, šetnjom od sat vremena ili autom 4 minuta stićićete do ovog etno grada.

Ostale zanimljivosti Vlasine

Tokom boravka na Vlasini, možete posetiti etno pijacu, sportske terene, kamp naselje i naravno krstarenje Vlasinskim jezerom.

Etno pijaca se nalazi na 800 m od glavne plaže. Tamo možete naći suvenire i domaće proizvode sa ovih prostora, po povoljnim cenama. Kamp naselje je pored same pijace, kao i fudbalski teren. Vožnjom brodića videćete poznata plutajuća ostrva koja su fenomen ovog jezera. Na Vlasini postoje preko 70 izvora pijaće vode, jedan od njih je izvor Svetog Nikole, koji se nalazi 200 m od etno pijace.

Etno pijaca na Vlasinskom jezeru
Drveće
strelica

Nazad