Dobra sa Vlasine

Ogromna raznolikost i bogatstvo biljnog i životinjskog sveta.

Bela breza, Borova i Bukova šuma

Smeštena daleko od balkanskih saobrćajnica i industrije, koja bi mogla da uruši čistotu ovog kraja. Vlasina pruža izuzetno čist vazduh zahvaljujući borovoj i bukovoj šumi.

Pored Zlatne Bukve, zaštitni znak Vlasine je Bela Breza, koja je izuzetno lekovita biljka, a u te svrhe koristi se i lišće, resa i kora. Lekoviti sastojci breze najsnažniji su pred kraj zime ili u rano proleće. Sok od breze vadi se krajem februara i početkom marta. Eterično ulje lisnih pupoljaka posebno je važno jer povoljno deluje na disajne puteve, a dobija se destilacijom, uz pomoć vodene pare. Za ovaj kraj su karakteristične retke i ugrožene vrste, a to su rosulja i maljava breza. Mlade četine borova sadrže vitamin C, pa se od njih mogu praviti čajevi i vitaminski napici. Bukove šume su, osim drveta, značajan izvor i ostalih proizvoda iz šume, kao što je lekovito, začinsko i aromatično bilje, šumski plodovi i gljive.

Bele breze

Bele Breze

Naši apartmani su većinskim delom okruženi vegetacijom Bele Breze, koje blagotvorno deluju na fizičko i psihičko zdravlje.

Akcijska Cena noćenja za ceo apartman 3000 RSD

minimum 7 dana

do 6 osoba

Pet-friendly

Akcija važi do 15. juna

Šumski i livadski plodovi Vlasine

Povoljni prirodni uslovi Vlasine omogućavaju razvoj gotovo svih šumskih i livadskih plodova

U šumskom delu ovog predela rastu divlje jagode, divlje maline i borovnice, ima ih u izobilju i to na padinama planine Čemernik. Divlje borovnice su jedne od najlekovitijih bilja, one sadrže organske kiseline, naročito jabučnu i limunsku, svoj prirodni sećer, vitamine C i B, karotin i protein. Divlja borovnica, pored divljih jagoda i malina, povoljno deluje na zdravlje krvne slike. U šumi i na proplancima, i iako je mnogi smatraju korovom, zova je po svojoj lekovitosti poznata od davnina. Koristi se kao lek koji doprinosi dugovečnosti i prečišćavanju krvne slike. Što se tiče livadskih plodova, pored kantariona i majčine dušice rastu još mnogobrojni cvetovi.

Plod divlje borovnice

Proizvodi lekovitog bilja sa Vlasine

U našim apartmanima možete naći neke od proizvoda sumskih i livadskih plodova. Neki od njih su slatko od divljih jagoda i malina, kao i sirup od zove.

Riblji fond Vlasine

Vlasinsko jezero, kao jedno od najlepših jezera, privlači veliki broj ljubitelja ribolova.

Ribolovne vode ovog jezera su deo zaštićenog prirodnog dobra i od velikog su značaja, pa se sportski ribolov usklađuje sa aktuelnim ekološkim uslovima. U jezeru se mogu naći som, pastrmka, šaran, a od sitnijih riba deverika, babuška grgeč i druge. Takođe postoje i mnogobrojne vrste ptica, koje krase i uveseljavaju ovaj predeo. Možemo videti vivak, lešnjikara, crvenoglavi svračak, polojka, sivi voljić, golub dupljaš, šumski zviždak i siva grmuša.

Ribolovac na jezeru
Šipurak

Nazad